Bæredygtighed sætter en retning for os
Hensynet til vores fælles ressourcer er indbygget i vores arbejde. Teglsten holder længe, og udvindingen af leret skader ikke naturen. Men den energi, der går til produktionen, har et væsentligt aftryk. Derfor stiller vi høje krav til vores producenter og vælger altid de materialer, der har den længste levetid.
CO2-påvirkning
Teglsten til facade og belægning bliver fremstillet af ler, der er brændt hårdt. Denne proces kræver store mængder energi, fordi brændingen sker ved en temperatur på den anden side af 1000 grader. Det forklarer aftrykket på kort sigt. I samarbejde med Transition, en ekstern bæredygtighedsrådgiver, har vi set på forskellige belægningstyper, når vi kigger længere frem. Vi sammenlignede vores tegl med natursten, asfalt og beton. Over 50 år havde naturstenene med størst sandsynlighed den laveste CO2-påvirkning. Men ser vi på udledningen for 100 og 150 år, er det derimod sandsynligt, at teglstenene har den mindste CO2-udledning.
Forklaringen er en kombination af to faktorer: Stenenes holdbarhed og det minimum af vedligehold, de kræver. Større vedligehold af de andre belægningstyper giver en øget CO2-påvirkning, mens stenenes påvirkning er den samme i 150 år. Sammenligningen er baseret på visse forudsætninger og udeladelser, da den bruger generisk data fra ÖKOBAUDAT og EPD’er på brancheniveau. Læs hele undersøgelsen her.
På vej mod
længere holdbarhed
Det ler, der er stenenes råmateriale, bliver gravet op og transporteres til forarbejdning. Selve udvindingen af ler påvirker hverken jord eller grundvand. Sten og urenheder fjernes, i nogle tilfælde får det tilført mineraler, og leret males til granulat. Granulatet bliver tilsat vand, og blandingen tørres.
Til sidst bliver det presset sammen. Ved korrekt formning og brænding opnår stenene en meget lang levetid. De er modstandsdygtige over for fugt og slid.
Og når de færdige klinker er lagt, kræver de ingen kemikalier at vedligeholde, der kan sætte spor i naturen.
Afgørende er mulighederne for genanvendelse, når de en dag bliver skiftet ud. Enten kan de knuses og bruges til en ny produktion. Eller de gamle kan få et nyt liv.
Hos Harris indkøber vi brugte teglklinker, som vi matcher med projekter, hvor der gerne må være en historie i stenen.
Omtanke undervejs
Når vi samarbejder med teglproducenter, følger vi en række principper. Leret skal så vidt muligt udgraves tæt ved produktionen. Og det skal ske på en måde, der respekterer naturen som fælles resurse. Det vil sige, at overjord og muldlag bliver lagt tilbage, efter leret er udvundet.
Dermed kan samme jord for eksempel danne grundlag for landbrug. Når leret bliver til klinker, udnytter vores producenter deres varmeforbrug to gange. De sender varmen retur, så den både tørrer de våde sten og går til selve brændingen. Og sker der en fejl med en sten, udnytter de materialet til en ny produktion.
EPD
For at dokumentere vores genbrugsklinkers miljøaftryk har vi fået udarbejdet en produktspecifik EPD for klinkerne. EPD’en er udarbejdet efter den nye standard EN 15804+A2:2019, og har også et tillægsblad efter den gamle standard EN 15804:+A1:2013.
EPD’en er udgivet i juni 2023. Den er udarbejdet af rådgivnings-virksomheden Transition og er verificeret og udgivet af EPD Danmark.
EPD’en er den første EPD på genbrugsbelægning på det danske marked, hvilket vi er meget stolte af. EPD’en viser, at størstedelen af det samlede miljøaftryk kommer fra transporten, hvilket skyldes at klinkernes genbrugsproces har et meget lavt miljøaftryk. Derudover sikrer vi at forlænge klinkernes levetid.
EPD’en for vores genbrugsklinker dokumenterer produktets miljøaftryk igennem dets livscyklus, hvilket er en fordel, når blandt andet miljøaftrykket nu og i fremtiden skal indtænkes i byggeprojekter og byrum.
Find vores EPD for genbrugsklinkerne her
Take Back
Vi forpligter os til at lade vores materialer udleve hele deres livscyklus
Der er behov for, at vi i langt højere grad indtænker cirkularitet i bygge- og anlægsprocesserne. Vi skal genbruge og genanvende langt mere end hvad tilfældet er nu. I Harris har vi indført en take back løsning, hvor vi sørger for at vores tegl og klinker får muligheden for at leve længst muligt.
Der er ikke en løsning, der passer til enhver situation. Vi tilbyder derfor flere muligheder, for at udføre take back i praksis. I visse tilfælde vil det give mening at lade jer tage ansvar for recirkuleringen af materialerne og i andre tilfælde vil det være op til os, at sørge for at materialerne lever op til deres levetidspotentiale. Det vigtigste er, at vi sammen forpligter os til at tage os af materialerne, når de skal videre.
Hvad betyder take back?
Kort fortalt, er en take back løsning et system, hvor producenter eller leverandører hjemtager produkter for at anvende dem i nye projekter. For vores vedkommende, er der en lang række egenskaber, der gør, at tegl og klinker er lettere at integrere i en take back løsning end mange andre materialer.
Først og fremmest er det et naturmateriale fremstillet af ler. Der stilles derfor ikke store krav til dokumentation og sporing, da naturmaterialer, som udgangspunkt, ikke indeholder skadelige stoffer, hvilket er tilfældet for mange andre materialer i byggeriet.
Tegl og klinker er også kendetegnet ved at have en lang levetid og en god holdbarhed. Derfor kan de, i de fleste tilfælde, betragtes som legoklodser, der let kan tages op, flyttes og genplaceres til andre lokationer og projekter. Men det medfører også, at vi personligt skal forpligtige os til, at materialerne får muligheden for at udleve deres livscyklus, der ofte er langt over 100 år.
Der vil derfor være tilfælde, hvor en take back løsning udfolder sig langt ude i fremtiden. Ligesom den burde gøre. Men derfor skal vi ikke sky væk fra at påtage os ansvaret for recirkuleringen. I Harris tror vi nemlig på, at det et spørgsmål om at tage ansvar for en fremtid, vi endnu ikke ved, hvordan udarter sig.
Når I bestiller materialer ved os, forpligter vi os således sammen. Vi forpligter os, fordi vi kan - og fordi vi skal.